Van muffe geurtjes tot schimmel: de meeste kelders kampen met onaangename vochtproblemen. Als je kelder slecht verlucht wordt, kun je er nauwelijks spullen opbergen. Toch vergeten veel mensen om hun kelder goed te ventileren en zo komt het dat de luchtvochtigheidsgraad er vaak oploopt tot wel 100%! En dat terwijl de ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60% zit. Je bent niet wettelijk verplicht om een ventilatiesysteem te installeren in je onbewoonde kelder, maar toch is het geen overbodige luxe. Ontdek hier wat erbij komt kijken.

Het geschikte ventilatiesysteem voor je kelder

Weinig kelders beschikken over een raam of verluchtingrooster. Wanneer er wel een raam aanwezig is, zijn mensen meestal geneigd het altijd te laten openstaan. Daarmee vergroot je niet alleen het risico op woninginbraak, maar laat je ook nog eens ongedierte en regen binnen. Bovendien verlucht een raam vaak niet voldoende en raken vochtgevoelige spullen toch nog aangetast. Geen ideale oplossing dus. Daarom kies je beter voor een mechanisch ventilatiesysteem van Decotivo. Zo ben je zeker dat je spullen droog én veilig opgeborgen liggen en wordt je kelder weer een handige extra opslagruimte.

Ventilatiesysteem D in je kelder

Bij Decotivo beschikken we over het perfecte ventilatiesysteem voor kelders: het ventilatiesysteem D, ook bekend als vraaggestuurde mechanische ventilatie of balansventilatie, regelt zowel luchttoevoer als -afvoer. Twee ventilatoren zorgen dat de muffe, ‘vuile’ kelderlucht naar buiten geraakt en brengen verse lucht weer binnen. Dit mechanische systeem is zeer geschikt voor kelders aangezien het kan worden uitgerust met speciale vochtsensoren. Deze sensoren kunnen de vochtigheidsgraad in je kelder niet voortdurend monitoren, maar ook bijsturen indien nodig. Daarbij werkt het ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. De nieuw aangevoerde lucht wordt eerst op temperatuur gebracht voor de luchtstroom de woning binnenkomt. Dat heeft een gunstig effect op het E-peil van je woning. Het ventilatiesysteem D is dus ook de ideale keuze voor passiefwoningen en energieneutrale huizen.

Over deze blogpost

Labels: