Als je je woning goed isoleert, heb je minder energie nodig om ze te verwarmen. En dat is natuurlijk goed nieuws, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar omdat we zo goed isoleren, moeten we onze woning beter verluchten. Want waar vroeger frisse lucht langs kieren en kleine gaatjes binnenkwam, is dat nu steeds minder het geval. En dat kan voor vochtproblemen zorgen. De oplossing? Een degelijk ventilatiesysteem. Het is dan ook logisch dat een ventilatiesysteem verplicht is in nieuwbouwwoningen.

 

Ventilatie zonder warmteverlies

 

Met een ventilatiesysteem D kun je frisse lucht in je woning blazen zónder warmteverlies. Het systeem recupereert immers dankzij de warmtewisselaar de warmte van de uitgaande luchtstroom om de ingevoerde lucht voor te verwarmen. Dat scheelt op je energiefactuur! De toevoer van buitenlucht verloopt bovendien volledig mechanisch, wat comfortabeler aanvoelt. Ter vergelijking: een ventilatiesysteem C voert de verse lucht aan via roosters in ramen en deuren en dat voelt soms als koude tocht. Heb je al gehoord van onze nieuwste DX-ventilatie met warmterecuperatie?

 

Geruisloos systeem

 

Het ventilatiesysteem D van Decotivo kun je combineren met een Mini luchtkanalensysteem, dat de lucht geluidloos aan- en afvoert. Er zijn kanalen die speciaal ontworpen zijn voor lage plafonds, isolatielagen en cementdekvloeren, of er is het Mini betonstortsysteem dat geschikt is voor stortbetonlagen. Beide systemen zijn flexibel en handig in gebruik. Bovendien zorgen de rechte onderdelen in het systeem dat er geen te groot drukverlies optreedt.

 

EPB reduceren met ventilatie

 

Wist je trouwens dat ventilatie een grote rol speelt bij het verlagen van je EPB, je Energieprestatie en Binnenklimaat? Al onze ventilatie-units zijn opgenomen in de EPB-databank van de overheid. Omdat ze zoveel warmte recupereren, scoren de Decotivo-units erg goed. Ideaal voor wie een aangenaam binnenklimaat belangrijk vindt!

 

Onderhoud van je ventilatiesysteem

 

Voor mechanische systemen zoals deze is een correct en regelmatig onderhoud cruciaal. De filters moeten tijdig gereinigd of vervangen worden. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig een professional je ventilatiesysteem laat nakijken. De warmtewisselaar laat je het best om de twee jaar reinigen en de kanalen reinig je het best om de vijf jaar. De luchtventielen zijn met een kwartslag draai eenvoudig te demonteren, dus die kun je gemakkelijk zelf schoonmaken. Het inregelventiel blijft in het plafond. Na het poetsen kun je het luchtventiel dus heel eenvoudig er weer op draaien.

 

Op zoek naar advies?

 

Je ventilatiesysteem kiezen doe je natuurlijk niet in een-twee-drie. Laat je bijstaan met professioneel advies om te kijken welk systeem het best bij jouw huis past. Hier vind je een Decotivo-verdeler in je buurt. Bye, bye, vochtproblemen!

Over deze blogpost

Labels: