Huizen worden steeds beter geïsoleerd, waardoor we kunnen verwarmen op lage temperatuur, minder geld aan onze energiefactuur moeten besteden én duurzamer kunnen leven. Toch heeft de isolatietrend ook een nadeel: je kunt namelijk te maken krijgen met vocht- en schimmelproblemen in je woning – tenminste als er niet voldoende ventilatie is. Wij leggen je uit hoe je vochtproblemen kunt herkennen én aanpakken

Hoe ontstaan vochtproblemen in huis?

We produceren heel wat waterdamp door dagdagelijkse activiteiten zoals koken, wassen en douchen. In een slecht geïsoleerde woning kan de waterdamp naar buiten ontsnappen via kieren en spleten. Maar wanneer de isolatieschil van je huis wél in orde is, is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk. Installeer je dat niet, dan condenseert de damp op koude oppervlakken en ontstaat er vocht. En dat kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Hoe herken je vochtproblemen?

Vochtproblemen moet je meteen aanpakken. Je gezondheid staat immers op het spel. Helaas zulke problemen niet altijd even zichtbaar. Let vooral op de volgende indicaties:

  • behang dat loskomt
  • plinten, verf of pleister die loslaten
  • een muffe geur
  • voegen die beschadigd zijn onderaan de ramen
  • een witte aanslag op de muur: salpetervorming die ontstaat door een mengeling van vocht en chemische elementen in het grondwater
  • een vochtigheidsgraad in de woning van meer dan 60 procent
  • een hol geluid in de muur wanneer je tien centimeter boven de plinten klopt

Als je woning voor 1950 gebouwd werd, bestaat de kans dat er geen vochtkering werd voorzien. In dat geval heb je vaak last van terugkerende vochtproblemen. Vraag het zeker na bij de vorige eigenaren van je huis!

Hoe kun je ze oplossen?

De enige langetermijnoplossing voor vochtproblemen in huis is een degelijke ventilatie. Je hebt de keuze tussen verschillende systemen die zorgen voor een goede luchtkwaliteit in je woning.

Wil je vochtproblemen meteen aanpakken? Bezoek dan een Decotivo-verdeler in jouw buurt en ontdek welk ventilatiesysteem aan jouw noden voldoet.

Over deze blogpost

Labels: