Bij een aangenaam binnenklimaat denken we al snel aan de perfecte temperatuur in huis. Maar ook de vochtigheidsgraad is een belangrijk element van het binnenklimaat van je woning. Geïrriteerde luchtwegen en andere gezondheidsproblemen kunnen een gevolg zijn van een te vochtige of net te droge woning. Lees hier hoe je het vochtniveau in huis onder controle houdt!

 

Check het vocht in huis met een hygrometer

 

In huis produceren we voortdurend vochtige lucht. Wanneer je een bad of douche neemt, wanneer we de was te drogen hangen of wanneer we onze innerlijke Peter Goossens bovenhalen en culinaire pareltjes creëren. Zelfs wanneer we ademen maken we vochtige lucht! De ideale luchtvochtigheid schommelt tussen de veertig en de zestig procent. Een hygrometer vertelt je of de luchtvochtigheid in jouw huis te hoog of te laag is, zodat je actie kan ondernemen.

 

Ventileer!

 

Een te hoge luchtvochtigheid kun je enkel verhelpen door te ventileren. De ramen openzetten is natuurlijk de gemakkelijkste manier, maar vaak is dat niet voldoende. Bovendien heb je daardoor heel wat warmteverlies in de winter. Een mechanisch ventilatiesysteem D of een miniluchtkanalensysteem biedt soelaas. Goed om weten: Decotivo biedt enkel ventilatiesystemen aan die een hoge EPB-reductie bewerkstelligen. EPB is de afkorting van Energie, Prestatie en Binnenklimaat en valt onder strenge Belgische en Europese eisen.

 

Vermijd vochtproductie

 

Als de hygrometer een écht hoge vochtigheid aangeeft, kun je proberen om minder vocht in huis te produceren. Hang de was bij voorkeur buiten te drogen, of werk met een condensatiedroogkast die de vochtige lucht opvangt. Laat na het koken je dampkap nog even draaien. Let goed op met een hoge vochtigheidsgraad, want afbladerende verf en schimmelplekken loeren om de hoek, net zoals gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën en irritatie van de luchtwegen, huid, ogen en mond.

 

Te droge woning?

 

Ook wanneer de lucht in je woning te droog is, biedt een mechanisch ventilatiesysteem de oplossing door verse lucht aan te voeren. Je kunt ook waterreservoirs aan je radiatoren hangen. Door de warmte van de radiator zal het water verdampen en wordt het in de lucht opgenomen. Ook een luchtbevochtiger kan de lucht minder droog maken. Wie lenzen draagt, zal opgelucht ademhalen bij een betere luchtvochtigheid, want droge lucht irriteert de ogen. Ook vervelende hoestbuien zullen een stuk minder voorkomen.

Op zoek naar een degelijk ventilatiesysteem? Neem snel een kijkje bij een van de Decotivo-verkooppunten!

Over deze blogpost

Labels: