In de winter maken we het graag gezellig in huis en houden we ramen en deuren het liefst gesloten. Hoewel het dan lekker warm blijft binnen, krijgen schadelijke stoffen zo vrij spel. Verluchten is dus ook in de winter erg nodig. Want een gezond binnenklimaat is het hele jaar door van belang!

Verluchten en ventileren in de winter

Een degelijk ventilatiesysteem vervangt de gebruikte, ongezonde lucht door verse buitenlucht. Dit uitwisselingsproces heet ventileren. Dankzij zo’n systeem krijgen een teveel aan vocht, koolstofdioxide en schadelijke stoffen geen schijn van kans en wordt er dag en nacht verse lucht in de leefruimtes (de woonkamer, slaapkamer,…) toegevoerd. Bovendien wordt vervuilde lucht afgevoerd uit de natte ruimtes (de keuken, badkamer, wc, berging, …). Indien je geen ventilatiesysteem hebt, is het belangrijk om je woning regelmatig goed te verluchten.

Verluchten doe je zo

Zet de ramen van je slaapkamer ’s morgens even open, zodat de ruimte zich opnieuw met voldoende zuurstof kan vullen. Daarnaast kun je zo nu en dan een luchtstroom in je woning creëren door alle ramen wagenwijd te openen. Zo laat je letterlijk een nieuwe wind door huis waaien! In de winter is dit niet erg aangenaam, maar wel absoluut nodig. Er bevinden zich dan namelijk net zoveel schadelijke stoffen in je huis als in de zomer. Even doorbijten dus …

Verwarm ook voldoende

Uiteraard raden we je af om stevig te verwarmen wanneer de ramen openstaan. Zo zou er immers veel energie verloren gaan. Toch kun je de verwarming maar beter goed laten werken nadat je je woning hebt verlucht. Zo vermijd je dat er condens ontstaat, wat tot schimmelvorming kan leiden.

Een mechanisch ventilatiesysteem

Je kunt je ramen natuurlijk niet altijd laten openstaan, zeker niet tijdens de koude wintermaanden. Kies daarom voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning om je huis voortdurend van schone lucht te voorzien. Met systeem D van Decotivo ben je altijd zeker van een gezond binnenklimaat.

Wil je graag meer informatie over ventilatiesystemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Over deze blogpost

Labels: