De wettelijke energie-eisen voor nieuwbouw en renovatie zijn best ingewikkeld. Het is dan ook begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe weet je bijvoorbeeld of een ventilatiesysteem al dan niet verplicht is? Decotivo schept duidelijkheid en zet de belangrijkste punten uit de wetgeving op een rijtje.

Een ventilatiesysteem is verplicht bij nieuwbouw

Sinds 2006 ben je wettelijk verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien wanneer je een nieuwe woning bouwt. Volgens de EPB-wetgeving moeten alle nieuwbouwwoningen uitgerust worden met mechanische ventilatie om de binnenlucht te zuiveren. Je hebt hierbij de keuze tussen systeem C en systeem D. Aangezien ventilatiesysteem D de lucht mechanisch af- én aanvoer en hierbij de warmte recupereert, kies je beter voor deze optie. Zo ben je altijd zeker van schone en gezonde lucht in je nieuwe woning.

Zo ga je te werk bij nieuwbouw

Voor de werkzaamheden aan je nieuwe woning starten, maakt een verslaggever een ventilatievoorontwerp op. Zo heb je al een zicht op de ruimtelijke impact van het systeem. Wanneer je woning af is, is het tijd om een ventilatieprestatiecertificaat op te maken. Dit document met behaalde prestaties is zeer belangrijk voor je EPB-aangifte!

Ventilatie bij renovatie

Ben je verplicht om ook bij renovatie een ventilatiesysteem te installeren? Het antwoord op deze vraag ligt iets moeilijker. Is er sprake van een ingrijpende energetische renovatie? Dan ben je net zoals bij nieuwbouw verplicht om ventilatie te voorzien. Vervang je bijvoorbeeld enkel de ramen van een ruimte? Kies dan voor profielen met ventilatieroosters.

Uiteraard is een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning altijd een slimme keuze, ongeacht de aard van de verbouwingswerken en de wettelijke verplichtingen. Met automatische ventilatie voorkom je namelijk vochtproblemen en beperk je je energieverbruik.

Wil je graag meer informatie over ventilatie? Contacteer dan onze Decotivo-ventilatiespecialisten. 

Over deze blogpost

Labels: