Je hebt vast al eens geboord dat het goed is om je radiatoren af en toe te ontluchten. Maar hoe weet je dat het tijd is voor actie? Hier vind je twee mogelijke tekenen dat er lucht in de leidingen van je radiatoren zit én een beknopt stappenplan om je verwarming te ontluchten. Succes!

2 tekenen dat je je radiator moet ontluchten

Je radiatoren ontluchten mag altijd, maar soms moet je het doen om een concreet probleem met je verwarming op te lossen. Dit zijn de twee meest voorkomende gevallen:

Mijn radiatoren maken vreemde geluiden

Komen er borrelende geluiden uit je radiatoren? Dat kan een teken zijn dat er zich luchtbellen in de leidingen bevinden, terwijl er eigenlijk alleen water in hoort te zitten. De geluiden zouden moeten stoppen als je je radiatoren ontlucht.

Mijn radiatoren worden niet heel warm

Wanneer er lucht in je leidingen zit, verzamelt die zich aan de bovenkant van je verwarmingstoestel. Daardoor warmt alleen het onderste deel goed op, en blijft het bovenste deel lauw. Het gevolg: bepaalde ruimtes bereiken niet de gewenste temperatuur. Dit probleem kan zich ongelijk voordoen in je woning, waardoor andere ruimtes misschien wél prima opwarmen.

Het hele jaar door kan er lucht in je leidingen zitten. Toch zal je dit sneller opmerken in de wintermaanden, simpelweg omdat je dan meer verwarmt. Het ideale moment om je radiatoren te ontluchten is dan ook aan het begin van het verwarmingsseizoen.

Ja radiatoren ontluchten in drie stappen

Is het nu wel duidelijk dat je je radiatoren moet ontluchten? Geen zorgen: je kunt dit perfect zelf doen. In slechts drie stappen klaar je de klus:

1.     Zet alle radiatoren open op de hoogste temperatuur. Schakel na een tijdje de centrale verwarming uit en laat de toestellen afkoelen.

2.     Neem de radiatoren een voor een onder handen, beginnend bij degene het dichtst bij de ketel. Plaats een bakje onder de ontluchtingskraan, draai de radiatorkraan dicht en open de ontluchtingskraan. Samen met de lucht zal er altijd wat vocht mee uitkomen. Is alle lucht eruit, sluit dan het kraantje weer.

3.     Achteraf kun je op het groene gedeelte op de manometer controleren of de waterdruk in de cv-ketel nog op peil is.

Meer begeleiding nodig bij het ontluchten van je radiatoren? Raadpleeg hier een uitgebreider stappenplan.

Over deze blogpost

Labels: