Vraag je je af op welke manieren je een radiator kunt aansluiten? Dan hebben we drie antwoorden voor je klaar. De Decotivo-radiatoren bieden namelijk verschillende installatiemogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Je radiator aansluiten: het eenpijpsysteem

Een aansluiting met een eenpijpsysteem werkt zoals een serieschakeling. Het retourwater van de ene radiator wordt gebruikt als aanvoerwater van het volgende toestel. Daardoor warmt de radiator die het verst verwijderd is van de cv-ketel minder op dan de eerste. Om dit warmteverlies te compenseren, moet het volledige systeem goed worden berekend. 

Het tweepijpsysteem

Een tweepijpsysteem is iets duurder dan een eenpijpsysteem. In ruil krijg je wel een zeer efficiënte werking van je radiatoren, aangezien er aparte leidingen worden gebruikt voor het aanvoer- en afvoerwater. Daardoor wordt elk toestel even warm. Dit systeem is dan ook het meest populair in moderne woningen.

Eenpuntsaansluiting

Een derde manier om een Decotivo-radiator te installeren is met een zogenaamde eenpuntsaansluiting. Zo’n aansluiting is geliefd bij renovatie, omdat je moderne designradiatoren zo kunt aansluiten op de ‘oude’ cv-leidingen. Je kunt een eenpuntsaanlsuiting combineren met een een- of tweepijpsysteem. Bij een eenpijpsysteem moet je wel een ventiel met bypass voorzien.

Het vermogen berekenen

Wil je na de installatie optimaal genieten van je radiatoren? Bereken dan op voorhand het vereiste vermogen. Je wilt namelijk een aangepaste temperatuur in de verschillende kamers bereiken. Zo mag een woonkamer zeker een aangename 21°C zijn, terwijl je het in de slaapkamer beter bij een 15°C houdt. Kies je voor een aansluiting volgens het eenpijpsysteem? Dan mag je zeker geen correctiefactor vergeten toepassen op de aanvoertemperatuur van het cv-water.

Wil je meer informatie over de verschillende aansluitmogelijkheden van de Decotivo-radiatoren? Contacteer ons dan vrijblijvend.

Over deze blogpost

Labels: