Wanneer je radiatoren installeert, heb je de keuze tussen een plaatsing in serie of in parallel. Maar wat is het verschil tussen beide opties? En hoe maak je een keuze? In dit artikel vind je meer uitleg over het zogenaamde eenpijpsysteem en tweepijpsysteem.

Radiatoren in serie of in parallel

Bij de installatie van centrale verwarming kun je kiezen tussen een eenpijp- en tweepijpsysteem. Een tweepijpsysteem bestaat uit twee aparte leidingen. De ene leiding voert warm water naar de radiatoren, terwijl de andere het water weer afvoert naar de ketel. In dat geval spreken we van een installatie in parallel. Je hebt dan twee opties. Ofwel kies je voor stalen buizen en wordt elke radiator apart aangesloten op de leidingen voor het aanvoer- en retourwater. Ofwel kies je voor koperen of kunststof leidingen, waarbij elke radiator een aparte aanvoer- en retourleiding heeft die vertrekken vanuit een collector. Dit laatste systeem wordt veruit het meest gekozen.

Kies je voor een eenpijpsysteem, dan worden de radiatoren in serie geschakeld. Het retourwater van de ene radiator dient dan als aanvoer voor de volgende.

De voor- en nadelen van beide systemen

Het tweepijpsysteem is populair in moderne woningen en biedt in het algemeen meer comfort. Weet wel dat die optie iets duurder is dan een eenpijpsysteem. Tijdens de jaren 70 en 80 werden radiatoren meestal in serie geplaatst. Bij zo’n constructie geeft de laatste radiator wat minder warmte af dan de eerste. Daarom is het belangrijk dat de radiatoren verhoudingsgewijs groter zijn naarmate ze verder van de ketel staan. Je kunt ook een ventiel met bypass laten installeren. Die oplossing mengt het afgekoelde retourwater met het warmere aanvoerwater, alvorens het water naar de volgende radiator te sturen. Let er wel op dat je voldoende grote buizen voorziet wanneer je radiatoren in een kring plaatst.

Wil je graag deskundig advies over de installatie van radiatoren? Contacteer dan vrijblijvend onze verwarmingsspecialisten.

Over deze blogpost

Labels: