Een radiator die niet meer opwarmt of de gewenste temperatuur niet haalt, is heus nog niet afgeschreven. Geen paniek, er is een grote kans dat je het probleem snel en eenvoudig zelf kunt verhelpen. Wij vertellen wat je moet doen als je radiator tegensputtert.

Mijn radiator wordt niet volledig warm

In dat geval is het hoogstwaarschijnlijk tijd om je radiator te ontluchten. Met een ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier in de hand, los je het euvel zo op. Heb je je radiator ontlucht en warmt hij nog steeds niet goed op? Dan zijn er vier mogelijkheden. Er kan iets mis zijn aan het ventielinsert of het probleem kan bij je cv-ketel liggen. Ook kan het zijn dat er iets schort aan de leidingen of aan de waterverdeling tussen je radiatoren, ook wel de hydraulische inregeling genoemd in vaktermen. In elk geval laat je best een professionele installateur komen.

Mijn radiator voelt lauw aan

Dit hoeft niet per se een probleem te zijn. Waarschijnlijk heeft je radiator gewoon de ingestelde temperatuur bereikt. Je kunt dit makkelijk nakijken door de verwarming een tikje hoger in te stellen. Als je radiator nog steeds lauw blijft, vraag je best hulp aan een professional.

De kamer warmt niet genoeg op

Het kan zijn dat je radiator niet voldoende vermogen heeft om de kamer op te warmen. Bereken daarom op voorhand het vermogen  van je verwarming en bepaal welke temperatuur je wilt bereiken in elke ruimte. Kan de kamer nog wat extra warmte gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische radiator als aanvulling op de andere radiator(en). Zo’n warmte-element is snel geïnstalleerd en moet niet worden aangesloten op de centrale verwarming. Dé ideale oplossing voor koude zolderkamers of kille badkamers.

 

 

 

Over deze blogpost

Labels: