Een nieuwe radiator kiezen houdt meer in dan alleen kijken naar de vormgeving van het toestel. Uiteraard wil het oog ook wat, maar vergeet geen rekening te houden met het vermogen van de verwarming. Kies eerst je favoriete model en bereken dan zeer eenvoudig welk vermogen je nodig hebt met dit eenvoudig stappenplan.

Het vermogen van je radiator is belangrijk

Het vermogen van een radiator geeft aan of het toestel in staat is om een ruimte voldoende te verwarmen. Aangezien de oppervlakte van elke kamer verschilt, bereken je het vermogen het best per leefruimte. Naast de grootte van de ruimte speelt ook de gewenste temperatuur een belangrijke rol.

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Bereken eerst het volume van elke ruimte. Dat doe je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en hoogte van de kamer. De uitkomst van deze berekening is de grootte van de ruimte in kubieke meters.

Stap 2: Ga na welke temperatuur je wilt bereiken in elke ruimte.

Stap 3: Leid aan de hand van de temperatuur de vereiste wattage per kubieke meter af. Onderstaand overzicht kan je hierbij helpen:

  • woonkamer en bureau: 22 °C / 85 Watt
  • slaapkamer: 18 °C / 70 Watt
  • keuken: 20 °C / 77 Watt
  • badkamer: 24 °C / 93 Watt

Stap 4: Vermenigvuldig het aantal kubieke meters van een ruimte met de hoeveelheid Watt per vierkante meter. Je bekomt een benadering van het vermogen dat je radiator nodig heeft.

Wil je graag een hogere of lagere temperatuur in de kamer? Corrigeer dan het vermogen door per twee graden Celsius tien procent op te tellen of af te trekken.

Andere factoren

Houd in gedachten dat ook andere factoren een invloed hebben op het vermogen van je radiator. Zo spelen ook het isolatieniveau van je woning, het type huis en het aantal ramen een belangrijke rol.  Laat je vermogensberekening ook altijd checken door een specialist. Zo ben je zeker van je zaak voor je overgaat tot de aankoop van je radiator.

Wil je zeker zijn dat je het juiste vermogen kiest? Contacteer ons dan. Onze specialisten helpen je graag bij je berekening.

Over deze blogpost

Labels: