Je radiator ontluchten kan verschillende problemen verhelpen die worden veroorzaakt door luchtbellen in de leidingen. Je hoeft daarvoor geen professionele installateur te contacteren. Dankzij dit stappenplan kun je voortaan zélf je radiatoren ontluchten. Zo bespaar je heel wat geld!

Waarom je radiator ontluchten?

Luchtbellen in de leidingen van je radiator vormen zelden een ernstig probleem. Ze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door lucht die is achtergebleven bij het vullen van je radiator. Soms liggen ook lekken of verkeerd geplaatste leidingen aan de oorzaak. Gelukkig kun je je radiator eenvoudig zelf ontluchten. Dat is noodzakelijk om oxidatie van de leidingen te voorkomen én je bespaart heel wat op je energiefactuur!

Hoe ga je te werk?

Neem volgende zaken bij de hand:

  • een ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier
  • een bakje (om het vrijgekomen water op te vangen)
  • een grote handdoek 

 

Stap voor stap je radiator ontluchten:

 

  1. Laat alle radiatoren in huis minstens 15 minuten draaien op de maximale temperatuurstand. Zorg ervoor dat de ketel aanslaat en het water goed door de leidingen circuleert.
  2. Start met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en sluit de radiatorkraan. Plaats een bakje onder de ontluchtingskraan en hou een handdoek bij de hand.
  3. Gebruik een schroevendraaier of ontluchtingssleuteltje om de ontluchtingskraan open te draaien. Draai naar links en wacht tot er water in plaats van lucht uit het kraantje komt. Opgelet! Draai de kraan niet helemaal open. Vaak is het dan moeilijk om ze terug dicht te krijgen.
  4. De ontluchtingskraan mag weer dicht.
  5. Ga alle radiatoren af van de beneden- naar de bovenverdieping en herhaal bovenstaande stappen.
  6. Schakel de cv-ketel opnieuw in wanneer je alle radiatoren hebt ontlucht.
  7. Controleer ook meteen de cv-ketel. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is dat niet het geval? Dan staat de wijzer in het rood en moet je de ketel bijvullen tot de druk weer in orde is.

 

Toch wat hulp nodig?

Heb je alle bovenstaande stappen uitgevoerd, maar hebben ze geen effect? Komen de luchtbellen al snel weer terug? Misschien is er een probleem met het expansievat.  Een professionele installateur snelt je graag te hulp!

 

Over deze blogpost

Labels: