Lig je ’s nachts wakker door een tikkend geluid dat afkomstig is van je radiator? Krijg je hem niet meer ingesteld op de goede temperatuur? Of nog erger: blijft hij koud? Je hoeft niet meteen te panikeren. Vaak kun je problemen zelf verhelpen of volstaat een telefoontje naar een professionele installateur. Wij lijsten de 5 meest voorkomende problemen met radiatoren voor je op. Zo weet je wanneer je zelf kunt ingrijpen of wanneer een professionele hulp aan de orde is.

1. Help! Mijn radiator maakt een vreemd geluid

Hoor je je radiator steeds tikken of ‘borrelen’? Dat vervelende geluid heeft gelukkig meestal geen ernstige oorzaak. Vaak volstaat het om je verwarming te ontluchten zodat de luchtbellen in de leidingen kunnen ontsnappen. 

2. Mijn radiator warmt niet meer op

Ook hier is ontluchten vaak de oplossing. Dankzij die simpele ingreep is je radiator in een mum van tijd weer volledig warm.

3. Mijn radiator blijft ook na het ontluchten koud

Waarschijnlijk ligt dit aan de ventielset van je radiator. Maar hoe weet je dat zeker? Draai alle andere radiatoren dicht en schakel de verwarming aan. Warmt de radiator nu wel op? Dan ligt het probleem ergens anders en bel je het best een installateur.

Nog steeds geen warmte? Dan wordt het binnenwerk hoogstwaarschijnlijk geblokkeerd door vuil op de spindel van de ventielset. In dat geval kun je het volgende proberen:

  1. Verwijder eerst de thermostaatkop.
  2. Druk nu voorzichtig op de spindel die uit de ventielset steekt. Dit pinnetje moet altijd 2 à 3 millimeter kunnen bewegen. Wanneer de spindel vastzit, maak je hem het best los door (zachtjes) op de zijkant van de ventielset te slaan.
  3. Plaats de thermostaatkop terug wanneer de spindel weer kan bewegen.

Als bovenstaande ingrepen niet hebben geholpen, kan het zijn dat er een probleem is met de cv-ketel of de leidingen. Een andere mogelijkheid is dat het warme water slecht wordt verdeeld over je radiatoren. Een installateur lost dit voor je op!

4. Mijn radiator voelt lauw aan

Dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Wanneer een radiator de gewenste temperatuur bereikt, stopt hij namelijk met opwarmen. Zo komt het dat de onderkant van je radiator soms koud (of lauw) aanvoelt. Denk je dat er toch een probleem is? Zet je thermostaat dan een tikje hoger. Wanneer de radiator nog niet opwarmt, laat je het best een installateur langskomen. Het probleem ligt dan hoogstwaarschijnlijk bij een defect aan het verwarmingssysteem.

5. Mijn radiator blijft opwarmen

Is de gewenste temperatuur al bereikt en warmt je radiator toch verder op? Dan laat je een installateur maar beter nakijken of de ventielset nog goed afsluit.

Over deze blogpost

Labels: