Convector vs radiator: het verschil zit ‘m in de werking

Een radiator werkt door middel van warm water dat door buizen of panelen (van staal, aluminium of gietijzer) stroomt en die vervolgens verwarmt. Dat doen ze door een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte.

Ook convectoren gebruiken warm water om te verwarmen, maar zij produceren hoofdzakelijk convectiewarmte. Een systeem van warmeluchtcirculatie wordt in gang gezet door de convector die koude lucht aanzuigt door onderdruk. Vervolgens stroomt warm water door een buis, die door aluminium lamellen is omgeven. Die lamellen hebben twee functies: ze vergroten het contact met de lucht en ze werken als warmtewisselaar.

Wat is stralingswarmte?

Stralingswarmte is een directe vorm van verwarming aangezien horizontale warmtegolven de omringende lucht rechtstreeks verwarmen. Stralingswarmte heeft enkele voordelen:

  • De warme lucht die je inademt, is niet afkomstig uit een verwarmingselement en zorgt dus voor minder stof. Stralingswarmte is dus gezonder.
  • De meeste mensen vinden dat stralingswarmte meer comfort geeft.

Wat is convectiewarmte?

Convectiewarmte maakt gebruik van indirecte verwarming. Koude lucht wordt aangezogen en opgewarmd door een verwarmingselement. De warme lucht gaat vervolgens stijgen en weer afkoelen. Als de afgekoelde lucht naar beneden zakt, begint de hele cyclus opnieuw. Ook convectiewarmte biedt een groot voordeel: de kamer zal gelijkmatiger opwarmen dan bij stralingswarmte.

Ook de prijs maakt een verschil

Bepaalt je budget de keuze tussen een radiator of een convector? Dan ga je best voor een radiator. Een radiator heeft een zeer lange levensduur en is, als je voor een designradiator kiest, een stijlvol element in je interieur. Vind je een lage energiefactuur belangrijk? Dan is een convector ideaal voor jou. Weet wel dat Decotivo vandaag ook radiatoren aanbiedt die ook werken bij een laag temperatuur systeem en dus perfect zeer energiezuinig kunnen werken. De keuze is aan jou!

Over deze blogpost

Labels: