Je merkt pas iets van de luchtvochtigheid in huis als de vochtigheidsgraad niet optimaal is. Droge lucht kan leiden tot branderige ogen, een rauwe keel en een schrale huid. Al zijn de gevolgen van een vochtprobleem ook allesbehalve aangenaam. Hoe bereik je de ideale vochtigheidsgraad in huis? En kan een luchtbevochtiger daarbij helpen?

Wanneer biedt een luchtbevochtiger soelaas?

De meeste mensen voelen zich goed bij een matige temperatuur en een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent in de woning. Dat percentage geeft aan wat de verhouding van waterdeeltjes in de binnenlucht van je huis is.

Ligt de vochtigheidsgraad boven de 60 procent, dan loop je het risico op vochtproblemen in je woning. De gevolgen van overmatig vocht zijn vaak niet te overzien: condensatie, onaangename geurtjes en schimmels krijgen immers vrij spel. Ook huisstofmijten voelen zich thuis in een vochtige omgeving en kunnen net zoals schimmel zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen zoals astma, chronische rhinitis, allergieën en luchtwegaandoeningen.

Zakt de luchtvochtigheid tot onder de 40 procent, dan zul je al snel last krijgen van droge ogen, lippen en huid. Geen wonder dat je van die kwaaltjes tijdens een vliegreis vaak last hebt: de vochtigheidsgraad in een vliegtuig ligt dan ook vaak maar rond de 5 procent! Daarnaast zal ook de temperatuur in huis kouder aanvoelen bij droge lucht. Daardoor zet je de verwarming algauw hoger én geef je dus meer uit aan energie.

Wil je droge lucht in de woning bestrijden? Daar kan een luchtbevochtiger bij helpen. Al laat je beter eerst de relatieve luchtvochtigheid in huis meten.

Een luchtbevochtiger installeren

Een luchtbevochtiger is dus lang niet altijd noodzakelijk en is alleen nuttig wanneer je vaak last hebt van droge lucht in huis. Een lage vochtigheidsgraad komt voor wanneer de buitenlucht veel droger is. In dat geval kun je het best een luchtbevochtiger installeren, die je lokaal kunt plaatsen of op je ventilatiesysteem.

Wil je meer informatie over een aangenaam binnenklimaat in je woning? Neem dan zeker contact met ons op.

Over deze blogpost

Labels: