Aangezien woningen almaar beter worden geïsoleerd, moeten we minder intensief verwarmen. Verwarming op lage temperaturen wint daarom aan populariteit. Met lagetemperatuurverwarming of kortweg LTV verspreid je de warmte gelijkmatig in je huis. Daarnaast is het erg milieuvriendelijk én goed voor je portemonnee!

Lagetemperatuurverwarming is milieuvriendelijk en goedkoper

Zoals de naam al doet vermoeden, verwarm je bij LTV aan een minder hoge temperatuur. Bij gewone verwarming ligt de aanvoertemperatuur van het cv-water tussen de 75°C en 85°C. Verwarm je op lage temperatuur, dan is het water slechts tussen de 45°C en 55°C warm. Er is dus minder energie nodig om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur. Een win-win voor het milieu én voor jou, want je energiefactuur bedraagt heel wat minder. Bovendien ligt het rendement van lagetemperatuurradiatoren hoger dan dat van traditionele toestellen.

De voordelen van lagetemperatuurverwarming

Wanneer je woning goed geïsoleerd is, bespaar je dankzij LTV al snel tot 30% op je energieverbruik. Daarnaast wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld dan bij traditionele verwarming. Daardoor heb je minder last van tocht of koude plekken in huis. De temperatuur aan het plafond verschilt namelijk niet veel van die aan de vloer. Zo ontstaan er ook minder luchtstomen in je woning. Stof wordt zo niet langer in het rond geblazen en kan niet meer verbranden op het warme metalen oppervlak van de radiator. LTV maakt dus ook komaf met zogenaamde ‘stofschroei’ en zorgt voor gezondere lucht in huis!

Vergeet je de thermostaat vaak lager te zetten wanneer je gaat slapen of naar het werk vertrekt? Dan is LTV zeker iets voor jou. Je hoeft de thermostaat namelijk alleen lager in te stellen wanneer je lang wegblijft, bijvoorbeeld tijdens je vakantie.

De benodigdheden voor LTV

Niet alle verwarmingsketels of -elementen zijn geschikt voor LTV. Je kiest het best voor een aangepaste LTV-ketel of warmtepomp. Installeer ten slotte radiatoren met een groot oppervlak, zodat er voldoende warmte wordt afgegeven.

Bij Decotivo heb je een ruime keuze aan LT-radiatoren die je het nodige comfort bieden. Wil je graag meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Over deze blogpost

Labels: